PÄLSVÅRD &TRIMNING

Pälsvård & Trimning
Dvärgschnauzern är en så kallad trimras, vilket innebär att man plockar bort de döda täckhåren så att ny päls kan växa fram. Det nya håret är glansigt, har starkt pigment och är strävt. Det innebär också att dvärgschnauzern är en av de hundraser som inte "fäller". Om pälsen inte plockas får man med tiden en matt och ullig päls som lätt tovar sig.
Trimning bör göras 5 ggr/år på den hund som inte ska visas i utställningsringen. Utställningshunden trimmas (plockas) regelbundet, cirka var 14:e dag - 1 gång/månaden. Det gör man för att alltid ha ny päls på utväxt, så kallad "rullande päls". Hur fort pälsen växer och hur mycket underull hunden har skiljer sig förstås från hund till hund.
Det är viktigt att redan den lilla valpen blir van vid att hanteras. Den behöver borstas, kammas ett par gånger i veckan, få klorna klippta, öronen kollade, tänderna rengjorda. Att ta för vana att då också "känna igenom hela hunden" gör att avvikelser snabbt upptäcks. Du får en hund som blir van att stå på trimbordet vilket inte minst veterinären brukar uppskatta när det är dags för besök där. Gör "tiden på trimbordet"  till något som hunden lär sig att uppskatta och tycka om. 


Hjälp med trimning erbjuds du som valpköpare.


Hille & Kalle

Copyright HilleZ Hundar 2013 © All Rights Reserved