Kenzo blev min egen terapihund

Kenzo blev min egen terapihund ...

Kenzo är examinerad

En blick med trofast uttryck, 

en nos som möter en hand.

Den värme och

kärlek som mötet ger,

flyttar fokus för den,

som behöver avlastning ibland.

Ibland behövs inga ord


     ... vilket jag inte förstod förrän långt senare, när jag kunde "titta i backspegeln". Kenzo kom in i mitt liv 2009 då jag drabbats av sjukdom. Under konvalescenstiden fanns han vid min sida. Han fick mig att skratta, att känna glädje och livskvalitet. Med Kenzo var jag tvungen att ta dagliga promenader, vilket jag kanske inte annars hade gjort. Att få pyssla om honom gjorde att jag flyttade fokuks. Han hade en stor påverkan på mitt tillfrisknande och med facit i hand så förstår jag att han var min egen terapihund. År 2011 tog Kenzo och jag vår examen och blev ett diplomerat terapihundsteam. Efter det har vi haft fantastiska arbetsår tillsammans. Denna hund med så mycket klokskap, kärlek och ödmjukhet har jag mycket att tacka för. Den 12 aug 2019 fick han gå över regnbågsbron.

/Hillevi 2019

Vad är en terapihund?

Namnet terapihund kan lätt förknippas med att "vård och behandling" måste förekomma, och att man måste vara "sjuk och krasslig", för att kunna träffa en terapihund. Så är det inte. Namnet terapihund visar bland annat att hunden är utbildad för att klara speciella situationer och miljöer, för att den ska kunna vara en del i olika sammanhang. Terapihunden kan liga gärna fylla ett stort tomrum för den person som känner sig ensam, som att den stimulerar någon annan till att tycka att "träningen är rolig", när man får göra den tillsammans med en hund. Terapihunden stimulerar till aktivitet och medverkan för personer i olika situationer. Genom sin utbildning kan hunden (terapihunden) också vara ett komplement inom olika områden: vård och omsorg, psykiatrin, funktionshinder, sjukgymnastik, arbetsterap med flera.


Läs mer: Terapihunden - medicinen utan biverkningar

Att arbeta som terapihundsteam

Terapihunden och terapihundsföraren jobbar tillsammans som ett team. Mötet med terapihund anpassas till den/de personer som situationen kräver, och som är planerade i förväg. Att hunden är en källa till glädje är ett känt fenomen. Att hunden också tillför många andra positiva effekter genom sin närvaro och kan studeras både i uppsatser, artiklar med mera. Inte minst kan alla vi hundägare intyga att det stämmer. Visst mår vi bra i sällskap av våra hundar.

Kenzo kan  använda papper och penna
Kenzo kan  använda papper och penna
Kenzo kan  använda papper och penna

Hösten 2016 - reportage i Smp från ett av Växjö kommuns äldreboende

Sommar 2019 - reportage i Smp från Björkliden i Alvesta kommun där Ziri och Zaga gjorde praktik i sin utbildning till terapihund/-ar

Klicka på bild för större format

Viktigt att sprida information om våra arbetande hundar...

Som jag nämnt tidigare så är hunden fantastisk som hjälp och stöd i en rad olika uppdrag och inom en mängd olika arbetsområden. Det är därför viktigt att sprida information och kunskap om det viktiga "verktyg och hjälpmedel" som den är.


Ibland får hundar och hundteam komma med i olika media för att berätta om sina insatser. Toppen, tycker jag. Alla fantastiska hundteam runtom i landet bör uppmärksammas.

Vår lokaltidning Smålandsposten och vår lokalradio Radio Kronoberg har gjort reportage om mina terapihundar för att ge läsaren/lyssnaren möjlighet att ta del av hur en terapihunds arbete kan vara och hur jag som terapihundsförare arbetare.


Hillez Hundar har under ett par år jobbat inom äldreomsorgen bland annat.


Se ovan: Kenzo blev min egen terapihund.

Våren 2017 - inslag i Radio Kronoberg som besökte oss när vi var på uppdrag på ett av Växjö kommuns äldreboende.

2019 fick terapihundarna vara med i Växjö kommuns årsalmanacka. De fanns på sidan April.